Olika amningskläder

Amningskläder är specifikt utformade för att vara funktionella vid amning. Men många kläddesigners lägger så klart även fokus på att göra snygga kläder så att du inte behöver offra mode för funktion!


AmningsBH från Boob Design.

Amningskläder är specifikt utformade för att vara funktionella vid amning. De gör det lätt att komma åt bröstet utan att behöva ta av sig kläder vilket är speciellt bekvämt när du ammar på öppen plats.

AmningsBH

En funktionell BH är för många det viktigaste plagget under amningen. De flesta amningsBH:ar har ett smidigt spänne längs BH-bandet som gör att du kan täcka av en del av bröstet för att amma. På så sätt behöver du inte knäppa upp BH:n i ryggen och ta av dig.

Du väljer själv om du är mer bekväm i en amningsBH med bygel eller utan. Under den första tiden när du ammar kan det dock vara bekvämt att använda en amningsBH i töjbart tyg så att den anpassar sig till storleken på dina bröst som kan variera från dag till dag och vecka till vecka.

Det finns även amningsBH med annan utformning, till exempel utan spänne där det räcker att dra tyget åt sidan för att täcka av bröstet.

Amningslinne

Amningslinne från Boob Design.

Ett amningslinne är ett standardplagg som kommer till god användning under amningsperioden.

Amningslinnen är ofta utformade i två delar. Det övertäckande tyget över brösten är det bara att vika upp för att komma åt brösten. Det är ett smidigt basplagg och finns i alla amningsbutiker.

Amningströja

En amningströja är också bra att ha när det är lite kallare och du vill täcka armarna.

För att ytterligare öka funktionalitet görs många amningskläder (tröjor, linnen, t-shirts, klänningar) i töjbart material och med luftig design så att de går att använda även under graviditeten. På så sätt får du mer för pengarna och behöver inte köpa olika kläder för graviditeten och amningen.

Amningströja från Boob Design.

Amningsklänning

När det är tillfälle att klä sig lite fint finns massor av amningskläder att välja på.

Amningsklänningar är ofta också utformade (som linnen och tröjor) med en övre tygpanel som viks upp för att täcka av brösten. Men det finns stor variation i funktion och design. Du kan välja på kortärmat, långärmat, med tunna axelband eller breda. Det är en smaksak!

Storleksguide

Många letar amningskläder på nätet för att det är enkelt och smidigt och det går snabbt att jämföra olika butikers utbud. Det som kan vara svårt är att hitta rätt storlek eftersom du inte kan prova kläderna. I vissa klädmodeller kan dessutom storlekar variera stort, en storlek L i ett märke kan kännas som en storlek S i ett annat märke.

Amningsklänning från Mamalicious.

De flesta onlinebutiker har en storleksguide du kan använda dig av för att uppskatta rätt storlek för dig. Tänk också på att välja en butik som har bytesrätt så att du kan skicka tillbaka och byta plagget om storleken inte passar när du väl provat plaggen hemma.