Välj rätt amningskläder – tips från en nybliven mamma

Louise är 25 år och har nyligen välkomnat en ny medlem i familjen. Hon ger sina bästa tips på amningskläder. Vilka plagg är viktigast och vilken storlek kommer passa under hela amningstiden?

Vilka amningsplagg är absolut viktigast att fixa innan förlossningen? En sportBH kan man vänta med, tycker Louise, en nybliven mamma som ger sina bästa tips på amningskläder.


Det kan vara skönt att ha alla amningskläder införskaffade innan förlossningen men hur tidigt du kan köpa amningskläder som kommer passa under hela amningsperioden är inte helt lätt.

När ska du köpa amningsbh?

Louise råder att inte börja handla för tidigt.

– Amningsbh är bra att köpa närmare slutet av graviditeten och köper man tidigare ska man helst köpa en storlek större. Brösten fylls mer och mer med bröstmjölk mot slutet och då blir brösten mycket större. Jag köpte tidigt och nu passar dem inte mig då mina bröst blev väldigt stora. I början av amningen var brösten väldigt stora och spända och efter ett tag lite mindre.

När ska du köpa amningslinne och tröja?

Men när det kommer till linnen och tröjor kan du hitta plagg i storlekar som kommer att passa även väl i förväg.

– När det gäller linnen så har jag köpt det redan från början men alltid en eller två storlekar större då jag tycker att det varit bekvämt när de sitter lite lösare och ingen risk för att de inte kommer passa.

Handla på butik eller nätet?

Louise föredrar att handla amningskläder i butik eftersom det finns möjlighet att prova.  

– Mitt råd är att köpa lite större och man vill att det ska sitta bekvämt, testa i affären är oftast smidigast eftersom risk finns för att kläderna inte passar om man beställer. Viktigt att tänka på är att storlekar varierar i olika märken. Jag har exempelvis L i en amningsbh men i ett annat märke var deras L som en S för mina bröst.

Om du surfar runt på nätbutiker som säljer amningskläder eller handlar i butik hittar du snabbt en uppsjö av olika plagg. Men vilka bör du prioritera? Och vilka är inte lika viktiga? Såhär rankar Louise olika amningskläder utifrån hur viktiga de är för en nybliven mamma.

  1. Amningsbh
  2. Amningströja
  3. Amningsfilt
  4. Amningslinne
  5. Amningstjocktröja
  6. Amnings-sportBH
  7. Amningspyjamas
  8. Amnigngsklänning

– För mig var det viktigast att hitta bra amningsBH och linne, eftersom det underlättade amningen. Amningsfilt har varit uppskattat i vissa situationer. SportBH kan man vänta med. För mig har det varit svårt att hitta bra sportBH, eftersom brösten blivit större under tiden så har sportBH:n jag köpt inte hållit upp brösten tillräckligt.

Vad är ditt favorit amningsplagg?

– Mitt favorit amningsplagg är amningsbh:n. Det är viktigt att man hittar bekväma både utan bygel och med. Men jag älskar min amningsbh utan bygel, väldigt bekväm.

I tillägg till amningskläder finns även ett stort utbud av accessoarer som kan vara till hjälp under amningsperioden.

– En sidoväska är alltid bra att ha för att kunna packa ned allt som man behöver som nybliven mamma, avslutar Louise.